Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Post Koedijk


Elektrische apparaten

Zo'n zesduizend keer per jaar rukt de brandweer uit voor brand in een woning. Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is een van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kunt u zelf veel doen om brand in uw woning te voorkomen.

Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Let vooral op apparaten die een ventilator hebben om oververhitting te voorkomen, of waarin lucht wordt aangejaagd. Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventila­torkachels, computers, laserprinters en haarföhns.

Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken. Gebruik daarom ook uw tv-toestel niet als bijzettafel; zet er geen bloemenvazen of planten op.

Zet apparaten liever uit dan op stand-by

Als een elektrisch apparaat aan staat, worden onderdelen binnenin het apparaat heet. Dat geldt voor bijvoorbeeld de hard drive van uw computer of onderdelen van uw televisietoestel. Als het apparaat op stand-by (de slaapstand) staat, blijven die onderdelen warm. De warmte kan in combinatie met stof binnenin het toestel brand veroorzaken.

Bij moderne televisietoestellen is dit gevaar minder groot, maar ook uw plasma- of lcd-televisie kunt u beter helemaal uitzetten. Video- en geluidsapparatuur kunt u meestal niet helemaal uitschakelen, maar bij dit soort apparaten is de kans op brand ook zeer laag.

Met het uitschakelen van uw apparatuur bespaart u ook nog eens energie.

Sluit elektrische apparaten verstandig aan

Als u voor een apparaat een kabelhaspel gebruikt, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan warm worden, en als het isolatiemateriaal smelt, kan kortsluiting en daardoor brand ontstaan.

Grote stroomverbruikers zoals elektrische frituurpannen en elektrische kacheltjes kunt u beter rechtstreeks op een stopcontact dan op een kabelhaspel of stekkerdoos aansluiten. Zo voorkomt u overbelasting, kortsluiting en de kans op brand.Vluchten bij brand Veilig barbecueën Veilig wonen voor ouderen koolmonoxide Veilig op pad
Rookmelder Blusmiddelen
Home Aanmelden lid Actueel Contact Foto's Kazerne Korps Linken Preventie Uitrukken Voertuigen